Ознаке

,

Непознати професор објаснио је како је заправо радити у школи „Лагани“ посао професора

Један професор покушао је занимљивом метафором објаснити како изгледа посао наставника. Свима који мисле да је учитељски посао лаган задао је вежбу. Један професор покушао је занимљивом метафором објаснити како изгледа посао наставника, а текст је објавио интернетски портал за учитеље и наставнике Nastavnici.org. Професор је свима који мисле да је учитељски посао лаган задао вежбу која би требала показати како изгледа професорска радна седмица.

ucenici

Свако ко мисли да је наставнички посао лак, нека испроба следећу вежбицу. Узми времена у једном дану и срочи 5 говора, од којих сваки треба испунити 45 минута, о било чему, у што се ти лично добро разумеш. При томе узми у обзир да своју публику мораш заинтересовати и мотивисати на пажњу, слушање, разумевање и усвајање тог свог говора. Наравно, требаш смислити и неколико занимљивих задатака и активности које ће твоју публику подстакнути на суделовање и интеракцију. Сутра устани, пристојно се обуци и одвези по граду 30 минута до сат времена, врати се кући, упали телевизор и појачај га. Стани пред тај телевизор и у 45 минута испричај тај свој говор и све што си припремио/ла тако да говориш гласније од телевизора. С временом постепено појачавај телевизор (јер ученичка пажња опада и постају причљивији и незаинтересованији) те и даље говори гласније од телевизора. Успут наравно мораш пратити све што се на екрану одвија и програм који гледаш. Кад год неко од укућана прође, ти одговори сувисло на сва његова питања и удовољи свим његовим захтевима. Наравно, немој заборавити  све то време бити смирен да имаш осмех на лицу како би допринео бољој атмосфери у просторији. Након 45 минута, узми паузу од 5 минута, али тада јако појачај телевизор, како би се дочарао одмор у школи. По могућности, нека твоје дете неколико пута протрчи поред тебе или се потуче с братом или сестром. Ти тада смирено и вешто реши ту ситуацију, тако да сви буду задовољни. Затим врати телевизор на почетну поставку (свеједно гласније од уобичајене), узми свој други припремљени говор, задатке и активности и понови све у наредних 45 минута. Опет исти одмор од 5 минута па поновно све испочетка, 45 минута. То ради тако 5 пута заредом. Онда позови код себе комшиницу, с којом имаш неки проблем и проведи 45 минута с њом, смирено и уљудно решавајући тај проблем, објашњавајући како и зашто је до њега дошло и предложи како га ефикасно решити. Када завршиш опет седи у ауто или аутобус и возај се по граду 30 минута до сат времена. Врати се кући, мало се одмори (питам се, хоћеш ли упалити телевизор или имати снаге играти се са својом децом), затим седи и припреми 5 нових говора за сутра. Понови ову вежбу 5 дана заредом па ми се јави и реци да ли још увијек верујеш да је наш посао лаган.

Ето, то ти је професорска радна седмица, без папирологије, дежурстава, писања годишњих, месечних и оперативних планова, разредништва, планирања и свег осталог. Само радна седмица.

Извор:http://www.unijasprs.org.rs/